Activiteitenverslagen 2024

17 januari 2024: Algemene Ledenvergadering

Op woensdag 17 januari heeft onze algemene ledenvergadering plaats gevonden in het Joffershof.  Tijdens deze vergadering is Natasja Hendriks gekozen als onze nieuwe voorzitster. Thea Smits (onze penningmeester) en Manjella van Rhee zijn herkozen. We mochten 4 jubilarissen feliciteren: Marga de Groot, Trudie Cox en Diny Peeters zijn al 40 jaar lid en Marietje Hubers maar liefst 60 jaar.  

Daarna hebben we o.a. ons programma voor 2024 doorgenomen en na afloop mochten we genieten van de muzikale act door de mannen van “SOW”, een driekoppig  gezelschap uit omgeving Venray dat liedjes in dialect bracht. 

 

8 februari 2024: Kienavond
Op 8 februari jl. vond bij De Wildeman, onze kienavond plaats, met “prijsjes van de zolder”. Dat wil zeggen dat alle dames een prijsje meebrachten. Ingepakt in cadeaupapier, zodat het voor degenen die “kien” hadden, een verrassing bleef wat voor prijs ze kozen.

Het was een gezellige avond, waarbij veel gelachen werd. Tot grote hilariteit van iedereen bleek het gezegde “de duvel schijt op één hoop” weer heel waar te zijn en sommigen meenden zelfs een lichte afgunst bij de verliezers te bespeuren. In ieder geval een aanrader om er de volgende keer ook bij te zijn!

 

8 maart 2024: Internationale Vrouwendag – Lezing over Mantelzorg

Op 8 maart jl. was het Internationale vrouwendag, een dag om stil te staan bij de emancipatie van vrouwen en het gevoel van solidariteit van vrouwen over de hele wereld. Ook wij als vrouwenorganisatie konden natuurlijk niet achter blijven om hier aandacht aan te besteden. Wij deden dit in de vorm van een lezing over een onderwerp waar (alle emancipatie ten spijt) vooral vrouwen veel mee te maken krijgen: Mantelzorg.

Deze lezing werd gegeven door Astrid Schut, die werkzaam is als mantelzorgmakelaar en Helma Jansen van ZorgMies Maas en Peel. Wie in Nederland met mantelzorg of thuiszorg te maken krijgt, krijgt ook al snel te maken met alle regels en wetten omtrent dit onderwerp.  Voor de beide dames is dit hun dagelijks werk en zij konden ons veel vertellen over de mogelijkheden en problemen die je moet doorkruisen.

Vooral in deze tijd waarin de vergrijzing toeneemt is het fijn te weten dat er mensen zijn die dit werk op zich nemen. Het was een interessante avond en wie meer informatie wil kan een kijkje nemen op hun websites: www.balansinmantelzorg.nl en  www.zorgmies.nl/zorgmies-maas-en-peel

 

17 april 2024: Rayonreis naar Klompenmakerij Den Dekker in Dussen en Kermismuseum Soet & Vermaeck in Hilvarenbeek 

We brachten eerst een bezoek aan Klompenmakerij Den Dekker in Dussen, waar we na de ontvangt met koffie/thee met cake, een demonstratie kregen van het ambachtelijk klompen maken en de klompenmaker ons vertelde hoe als kleine jongen in het vak was gerold via zijn oude buurman, wiens wens het was om het ambacht door te geven. Al loopt tegenwoordig (bijna) niemand meer op klompen; toch is er nog steeds vraag naar. Je moet maar op het idee komen om een kerststuk in een klomp te maken en wat te denken van een vogelhuisklomp of is het een klompvogelhuis?

Daarna vertrokken we naar Hilvarenbeek voor een bezoek aan “Soet & Vermaeck”, een museum waar de kermis in de sfeer van 1920 tot leven komt. We kwamen ogen te kort om alle authentieke kermisattracties te bekijken en werden vermaakt met smakelijke verhalen over de kermis van vroeger toen de attracties op een andere manier spectaculair waren dan nu. Toen kon je je vergapen aan de grootste en de kleinste man, de dikke dame en de dame met de baard, gruwelen om de Siamese tweeling. Maar je kon je ook vermaken met simpele spellen zaken als touwtje trekken, ballen gooien, de schietsalon en het vlooientheater. Natuurlijk speelde de opkomst van de fotografie en film een rol. Ondertussen werden we verwend met passende hapjes (Brusselse wafels, poffertjes, popcorn, suikerspin) en een drankje (voor de liefhebbers een advocaatje met slagroom). Tot slot waren er nog schitterende prijzen te winnen met het Rad van Fortuin zoals “luxueuze” sieraden en pluche beesten en konden de dames hun krachten meten op de Kop van Jut. Tenslotte was het tijd voor een groepsfoto voor één van de mooie draaiorgels in de Spiegelzaal. 

Via Nistelrode, waar een heerlijk 3-gangen diner voor ons klaar stond bij Partycentrum ’t Maxend, werden we weer thuis gebracht. 

 

14 mei 2024: Excursie naar bakkerij en museum van Bakker Arts in Ottersum

Dinsdagmiddag 14 mei hebben we een bezoek gebracht aan de bakkerij en museum van bakker Harrie Arts in Ottersum. Harrie vertelt honderduit hoe zijn vader met de bakkerij is begonnen, waar nu de derde generatie actief is. Harrie zelf heeft een stapje terug gedaan, maar helpt nog regelmatig een handje mee. Zijn liefde voor het vak blijkt uit de enthousiaste manier waarop hij vertelt over hoe brood gebakken wordt en over de verschillen tussen de broodsoorten. Natuurlijk wordt er ook originele Limburgse vlaai gebakken en vanzelfsprekend moest die geproefd worden. Hij had expres kleine stukjes gesneden, want dan konden we meer soorten proberen! Het was te proeven dat bakker Arts is uitgeroepen tot een van de beste vlaaienbakkers van Limburg. Na te hebben genoten van de koffie/thee met vlaai, bracht Harrie ons naar zijn museum. Hij heeft een gigantische collectie verzameld van antieke bakkerijspullen, machines en gereedschappen en hij weet overal een smeuïge anekdote bij te vertellen, zoals hoe hij in het bezit is gekomen van een origineel koffertje met koekjes, waarmee de vertegenwoordigers vroeger de bakkerijen bezochten of de verschillende speculaasplanken. Zelfs de originele winkel waar zijn vader is begonnen is nagebouwd in het museum, met de oude kassa, koekjesblikken, snoeppotten en een originele bakkersbakfiets voor de deur.  Het was een informatieve en gezellige middag, mede door de verhalen van Harrie waar zijn trots en liefde voor het bakkersvak uit bleek.

 

10 juni 2024: Vlindertuin Gemert 
10 juni vertrokken we in de stromende regen met 28 dames naar Gemert om daar de vlindersafari te bezoeken.
We werden hartelijk ontvangen en Geert vertelde ons de “ins en outs” van het leven van de vlinder. Hij liet ons de verschillende stadia van de vlinder zien en zo leerden we onder andere wat het verschil was tussen een cocon en een pop.
Hierna werden we verrast met lekkere koffie of thee met een frambozen-aardbeien gebak.
Op eigen gelegenheid konden we daarna de vlindertuin bezoeken. Omdat het bewolkt was waren de vlinders rustig aanwezig. Maar gelukkig kwam de zon nog even om het hoekje kijken waardoor de vlinders lekker actief werden en we de prachtigste exemplaren te zien kregen. Ook een droge wandeling in de rupsentuin zat er nog in.
Er werden door enkele dames nog alleszins betaalbare mooie planten gekocht om thuis de tuin ook wat meer vlindervriendelijk te maken.
Al met al een fijne gezellige geslaagde middag gehad.