Soeprecepten

Pompoensoep:

  • 500 gr. pompoen
  • 250 ml. melk
  • 100 gr. appel
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 blokje kippen- of groentebouillon (Maggi)
  • 3 theelepels gember (vers geraspt)
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • Olijfolie, peper, zout

Snijd de pompoen in blokjes en verwijder het vruchtvlees/ de pitjes (schil de pompoen indien gewenst). Was de appels, snijd ook deze in blokjes en verwijder het klokhuis. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.

Verhit een beetje olie in een pan en fruit de ui, knoflook, gember en nootmuskaat even aan. Voeg dan de blokjes pompoen toe, verkruimel het blokje kippenbouillon erover en laat dit even kort stoven.

 Voeg tot slot de appel toe en stoof deze ook mee. Schep af en toe om. Giet dan 750 ml water erbij en 250 ml melk. Zet het vuur laag en laat de soep nu een klein half uurtje rustig even pruttelen.

Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout. Kook de soep (indien nodig) nog even in om hem iets dikker te maken en serveer met bijvoorbeeld een beetje room, wat pompoenpitten of verse kruiden naar smaak. Eet smakelijk!

 

Groentesoep

  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 1 à 2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
  • 1 à 2 winterwortels, in blokjes gesneden
  • 1 prei, in halve ringetjes gesneden
  • 3 takjes selderie, gesneden
  • 200 gr. runder- of half-om-half gehakt
  • Peper en zout naar smaak
  • 2 runderbouillontabletten
  • 1 laurierblaadje
  • Foelie
  • Handje vermicelli

Verwarm de olie in een soeppan. Smoor op laag vuur de bleekselderij, wortel, prei en selderij een paar minuten. Breng intussen het gehakt op smaak met zout en peper en rol kleine balletjes van het gehakt.

Voeg een liter water en de 2 bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Voeg de gehaktballetjes, laurierblad, foelie en vermicelli toe. Laat de soep 15 minuten zachtjes koken. Verwijder het laurierblaadje en de foelie en breng op smaak met zout en peper.

 

Goulashsoep

  • 2 tenen knoflook fijn snijden of persen
  • 7 ons runderpoulet
  • 2 grote uien fijnsnijden
  • 2 rode en twee groene paprika’s fijnsnijden
  • 4 dikke winterwortels fijn schaven
  • 6 bouillonblokken met 2.5 liter klaarzetten
  • 1 of 1.5 blik tomatenpuree

Op het laatst kruiden naar smaak toevoegen: cayennepeper, paprikapoeder en 2 tl. kummel, 8 kruidnagels en worcestersaus/ketjap.

Fruit de uien en knoflook. Voeg het vlees toe en bak dit bruin. Bak de paprika kort in andere pan en doe deze bij het vlees. Vervolgens wortels, aardappelen erbij en tomatenpuree erbij doen. Ongeveer 3 uur laten trekken. Af en toe goed doorroeren.

Om de soep dikker te maken kun je rijst, extra aardappelen of allesbinder toevoegen. Naar smaak kun je ook wat peterselie, selderijblad en prei toevoegen. Als je wilt kun je de soep ook fijn malen met een staafmixer waardoor die meer smaak krijgt.

 

Chinese Tomatensoep

  • 1 potje kippenbouillon
  • 2 pakjes Heinz Tomato frito
  • 75 gr. gembersiroop
  • 75 gr. donkerbruine basterdsuiker
  • ½ pakje Alpro Soya of kookroom
  • 1 à 2 eetlepels gedroogde peterselie
  • Cayennepoeder naar smaak
  • Roerei, gemaakt van 2 à 3 eieren met peper en zout naar smaak
  • Bosuitje
  • Klein zakje taugé

Een recept voor snelle chinese tomatensoep: Doe ingrediënten bij elkaar in een pan, breng aan de kook, zodat de suiker smelt. Voeg het roerei en bosuitje toe. Zet het vuur uit en roer tenslotte de taugé er doorheen.