Activiteitenverslagen

Dinsdag 17 januari 2023 Ledenvergadering in het Gildehuis

Tijdens onze jaarvergadering op 17 januari jl. hebben we afscheid genomen van twee bestuursleden, Susanne van Bommel en Elly Hermans. Met een bloemetje hebben wij hen bedankt voor het werk dat zij de afgelopen jaren voor onze vereniging hebben verricht.

We hebben drie nieuwe bestuursleden mogen verwelkomen, Ingrid Reijnders, Natasja Hendriks en Lieke Buijssen.

Daarnaast hebben we 4 jubilarissen gehuldigd: Rieky van Benthum, Greet Buunen en Jose Evers als 25-jarig lid en Jeanne Vervoort die al 50 jaar lid is van onze vereniging. Helaas waren Greet Buunen en Jeanne Vervoort niet aanwezig om de felicitaties en bloemen in ontvangst te nemen, maar die zijn vanzelfsprekend bij hun thuis gebracht.

Na het officiële gedeelte hebben wij genoten van een vermakelijk optreden door Geutefiks uit Geysteren.

Maandag 13 februari 2023  staat onze volgende activiteit voor dit jaar op de agenda: een gezellig avondje kienen met “prijsjes van de zolder”, waarbij de deelnemers zelf een prijsje meebrengen en het een verrassing blijft wat er te winnen valt. Wie weet gaat u naar huis met een prijsje dat bij “Tussen Kunst en Kitch” geen slecht figuur zou slaan !

Maandag 13 februari kienen bij de Wildeman.

Ons jaarlijkse kienavondje is weer voorbij. Iedereen bracht zelf een prijsje mee, iets van de zolder of uit de kast waar jezelf niks mee doet en een ander nog blij mee kunt maken. Het tussen zaaltje bij de Wildeman was erg mooi en gezellig ingericht. Vele hadden een prijsje kunnen bemachtigen. We hebben erg gelachen, zo ging er iemand met 2 wekkers naar huis. Die zal volgend jaar zeker op tijd komen, haha. Nee we noemen geen namen. Het was een gezellige avond en weer voor herhaling vatbaar.

Dames bedankt.

Woensdag 8 maart lezing over bewindvoering  door Lieke Buijssen

Deze avond mochten de dames een introducé  meebrengen. 27 leden en 4 introducés waren aanwezig.  Ons lid Lieke Buijssen gaf deze lezing. Lieke is werkzaam vanaf 2000 bij Bewindvoerderskantoor Kroezen B.V. in Vortum-Mullem.  In de presentatie kwamen de volgende zaken aanbod: bewindvoering, mentorschap, curatele, budgetcoaching. Het was een interessante lezing. Lieke, nogmaals bedankt.

Maandag 27 maart bloemschikken voor Pasen. 

Foto’s van een aantal Paasstukken zijn te zien onder deze link

Deze avond werden er onder begeleiding van Corry Peters prachtige bloemstukken gemaakt. Weliswaar viel nog voor aanvang van het echte bloemschikken de eerste gewonde door een ijverige manoeuvre met een snoeischaar, maar niets wat een pleister niet op kon lossen.

Goedgeluimd gingen 12 dames aan de slag met bloemen, decoratiemateriaal, vers groen en lint. Onder het genot van een drankje werd uitleg gegeven, tips gedeeld en vooral gelachen en geknutseld aan de paasdecoratie.

Na zo’n 2 uur aan gezelligheid gingen alle dames tevreden naar huis. Met dank aan Corry voor de leuke begeleiding en de creatieve ideeën!

Zeker voor herhaling vatbaar voor volgend jaar!

Woensdag 19 april Rayonreis.

Beste dames,

Op woensdag 19 april jl. zijn we samen een dagje op stap gegaan met als einddoel de Bolletje Winkel en koffieschenkerij in Almelo. Het was een lange reis, maar het weer was goed, de chauffeur vriendelijk en te horen aan het “gekakel” in de bus, had iedereen voldoende gespreksstof, waardoor de tijd voorbij vloog. Onderweg werd een stop gemaakt bij Erve Brooks in Gelselaar voor koffie of thee met een flinke plak krentewegge. Erve Brooks is een restaurant, gevestigd in een oude boerderij met nog veel authentieke details en een schattig winkeltje met streekproducten. Je kon zien dat waar wij nu zaten, vroeger de koeien stonden.

Rond het middaguur werden we in Almelo bij Bolletje verwelkomd met een uitgebreide lunch, met natuurlijk alle bekende en minder bekende Bolletje-producten. In groepen werden we naar de zolder geleid waar het Bolletje-museum is ondergebracht. We kregen daar een rondleiding, waarbij de geschiedenis werd verteld van de bakkerij, die in 1867 in dat pand door de familie Ter Beek is gestart. Er werd uitleg gegeven over de oude bakmachines en aanverwante spullen die in het museum te zien zijn, die vroeger in de bakkerij gebruikt werden. En hij vertelde ons een aantal leuke wetenswaardigheden. Heb je je ooit afgevraagd waar de naam “bolletje” eigenlijk vandaan komt ?  Van het deegbolletje wat de beschuit moet worden dus! En wist je dat Marten Toonder, die je misschien kent als de tekenaar van Ollie B. Bommel, de alom bekende Bolletje-mascotte heeft ontworpen? En heb je ooit gezien dat het lijfje van het Bolletje-mannetje de vorm van een beschuitrol heeft ?

Hierna hadden we tijd om de Bolletjewinkel in hetzelfde pand te bezoeken, te shoppen, te wandelen in de mooie binnenstad van Almelo en om nog even te genieten van het (helaas schraal) zonnetje op een terras. Om 4 uur stond de bus klaar om ons naar Hoenderloo te brengen, waar een drie-gangendiner werd geserveerd en daarna bracht de chauffeur ons weer veilig terug naar Vierlingsbeek en Maashees en keerden we, zoals ze zeggen, “moe maar voldaan”, weer huiswaarts.

Kijk hier voor de foto’s

Donderdag 25 mei  Wandelavond

De jaarlijkse wandeling stond op het programma.
In de avondzon werden we in 2 groepen door een stukje Vierlingsbeek geleidt door Peter Verdijk en Lucy Kusters.
Als “Groeters” verzorgen zij door historische feiten opgesierde wandelingen door Vierlingsbeek.
Na een ronde rond het Vrijthof en de burggraaf was er de gelegenheid tot het beklimmen van de kerktoren.
Naderhand was er lekkere koffie en thee bij Vitaliteitscentrum Brabant met een lekker stuk gebak.
Met dank aan Peter, Lucy en de organisatie voor de geslaagde avond.

Dinsdag 6 juni  Spellenavond

Op een mooie zonnige dinsdagavond, starten we met de spellenavond. 34 dames verdeeld over 6 groepen, deden mee met deze avond. De groepen kregen 4 opdrachten die ze bij iemand thuis moesten uitvoeren. Van vliegtuigjes vouwen, iemand van je groep na tekenen, tot een bekend schilderij nabootsen, en tot slot een zo hoog mogelijke toren maken. In een tijdsdruk van anderhalf uur, moesten de dames dit uitvoeren, het was hilarisch. Er moesten foto’s gemaakt worden van de opdrachten, en opgestuurd naar een gsm nummer. En dit kwam allemaal ’s avonds in beeld  op een beamer bij Herberg Thijssen. Na enkele rondes van heerlijke bittergarnituur sloten we een gezellige avond af. Klik hier voor de winnaars.

Vrijdag 16 juni Fietstocht

Om 10:00 uur vertrokken we met 15 personen vanaf het Vrijthof via Overloon richting Venray. Rond 11:00 uur werden we verwacht bij Knisper koffiebar voor een lekker kop koffie of thee met wat lekkers. Rond 12:00 uur vertrokken we naar het lunchadres De Brasserie bij de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Het was prachtig weer zodat we de lunch buiten konden nuttigen. Na de lunch hadden we nog tijd om het documentatiecentrum en begraafplaats, 32.000 Duitsers liggen hier begraven,  te bezoeken. Weer op de fiets via Merselo naar Overloon om nog een drankje te nuttigen bij Museumzicht. Door de bossen en via Holthees naar huis. Het was een geslaagde dag en het weer was prachtig.

Dinsdag 3 oktober Bezoek Peelmuseum 

Op dinsdagmiddag 3 oktober zijn we met 15 personen naar het peelmuseum geweest. We werden ontvangen door de gids eerst kregen we een film te zien over turf steken. Daarna een rondleiding met uitleg over het leven toen. Daarna was het tijd voor een kopje thee of koffie. Daarna zijn we naar buiten gelopen naar het bijenpaviljoen dat op 16 april 2023 is geopend. Daar konden we zien hoe de bijen in de kast honing maakte. Het paviljoen is gebouwd door de vrijwilligers. We hebben ook de hut gezien waar rowen heze heeft gewoond.  Het was een geslaagde en gezellige middag. 

Kijk hier voor de foto’s

Viering 85-jarig jubileum

Op vrijdag 27 oktober jl. mochten wij, met 69 dames van onze vereniging, ons 85-jarigbestaan vieren. We werden door onze voorzitster verwelkomd bij de Poort van Loon. Zij schetste een beeld van het ontstaan van onze vereniging, van Boerinnenbond naar KVO en naar VOVG en alle veranderingen die er in die jaren hebben plaatsgevonden. Ons lid“ met de meeste levenservaring”, werd symbolisch gefeliciteerd en kreeg een klein attentie. Daarna kon iedereen genieten van een goed uitziend en heerlijk smakend koud en warm buffet. Na het eten werd er een nieuwe verenigingsfoto gemaakt met de aanwezige leden en daarna kwam “Gewoon Jan” ons entertainen met gezellige muziek, waarbij de beentjes van de vloer gingen. Het begon met  “sjoenkelen”, tot dansen en zelfs een heuse polonaise. Voor we naar huis gingen, werd iedereen verrast met een kleine attentie, in de vorm van een feestelijk verpakt zeepje. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde en gezellige avond en we bedanken degenen die dit hebben georganiseerd en de leden voor hun trouw aan onze vereniging, want zonderleden hadden we dit jubileum niet kunnen vieren.

Lezing Transgender

Op woensdag 15 november jl. mochten wij Nathalie van Vugt welkom heten die een lezing gaf over haar transitie, “ de weg van man naar vrouw”.
Het was een bijzonder verhaal waarin zij niet alleen vertelde over hoe het hele proces van een transitie verloopt, maar ook over de persoonlijke kant. De moeilijke momenten om het te vertellen aan haar partner, de mooie momenten, zoals de acceptatie door haar partner, met wie ze intussen al 36 jaar samen is, en haar kinderen. Maar ook de droevige dingen die haar besluit met zich meebracht; het onvermogen van haar familie om ermee om te gaan en het verlies aan contact daardoor en ook het verlies van haar baan omdat ook haar werkgever problemen zag. Problemen die er achteraf niet hoefden te zijn, want ze heeft nu een baan als buschauffeur, waarin ze vaak leuke reacties krijgt.
Nathalie en haar partner vertelden open over wat er op hun pad kwam en gaven met plezier antwoord op de vragen die er gesteld werden. Voor velen zal deze avond daarom een eye-opener zijn geweest en meehelpen aan een beter begrip en acceptatie van transgenders. Namens Nathalie en haar partner Suzanne bedanken we daarom iedereen voor de belangstelling.