Activiteitenverslagen 2023

Dinsdag 17 januari: Ledenvergadering in het Gildehuis in Groeningen

Tijdens onze jaarvergadering op 17 januari 2023 hebben we afscheid genomen van twee bestuursleden, Susanne van Bommel en Elly Hermans. Met een bloemetje hebben wij hen bedankt voor het werk dat zij de afgelopen jaren voor onze vereniging hebben verricht. We hebben drie nieuwe bestuursleden mogen verwelkomen, Ingrid Reijnders, Natasja Hendriks en Lieke Buijssen.

Daarnaast hebben we 4 jubilarissen gehuldigd: Rieky van Benthum, Greet Buunen en Jose Evers als 25-jarig lid en Jeanne Vervoort die al 50 jaar lid is van onze vereniging. Helaas waren Greet Buunen en Jeanne Vervoort niet aanwezig om de felicitaties en bloemen in ontvangst te nemen, maar die zijn vanzelfsprekend bij hun thuis gebracht. Na het officiële gedeelte hebben wij genoten van een vermakelijk optreden van de eenmansband Geutefiks uit Geysteren.

Maandag 13 februari: Kienen bij de Wildeman.

Ons jaarlijkse kienavondje is weer voorbij. Iedereen bracht zelf een prijsje mee, iets van de zolder of uit de kast waar jezelf niks mee doet en een ander nog blij mee kunt maken. Het tussen zaaltje bij de Wildeman was erg mooi en gezellig ingericht. Vele hadden een prijsje kunnen bemachtigen. We hebben erg gelachen, zo ging er iemand met 2 wekkers naar huis. Die zal volgend jaar zeker op tijd komen, haha. Nee we noemen geen namen. 

Woensdag 8 maart: Lezing over bewindvoering.

Deze avond mochten de dames een introducé  meebrengen. Ons lid Lieke Buijssen gaf deze lezing. Lieke is vanaf 2000 werkzaam bij Bewindvoerderskantoor Kroezen B.V. in Vortum-Mullem.  In de presentatie kwamen de volgende zaken aanbod: bewindvoering, mentorschap, curatele, budgetcoaching. Het was een interessante lezing. 

Maandag 27 maart: Bloemschikken voor Pasen. 

Deze avond werden er onder begeleiding van Corry Peters prachtige bloemstukken gemaakt. Weliswaar viel nog voor aanvang van het echte bloemschikken de eerste gewonde door een ijverige manoeuvre met een snoeischaar, maar niets wat een pleister niet op kon lossen. Goedgeluimd gingen 12 dames aan de slag met bloemen, decoratiemateriaal, vers groen en lint. Onder het genot van een drankje werd uitleg gegeven, tips gedeeld en vooral gelachen en geknutseld aan de paasdecoratie. Na zo’n 2 uur aan gezelligheid gingen alle dames tevreden naar huis. Met dank aan Corry voor de leuke begeleiding en de creatieve ideeën! Foto’s van een aantal Paasstukken zijn te zien onder deze link

Woensdag 19 april: Rayonreis

Op woensdag 19 april jl. zijn we samen een dagje op stap gegaan met als einddoel de Bolletje Winkel en koffieschenkerij in Almelo. Het was een lange reis, maar het weer was goed, de chauffeur vriendelijk en te horen aan het “gekakel” in de bus, had iedereen voldoende gespreksstof, waardoor de tijd voorbij vloog. Onderweg werd een stop gemaakt bij Erve Brooks in Gelselaar voor koffie of thee met een flinke plak krentewegge. Erve Brooks is een restaurant, gevestigd in een oude boerderij met nog veel authentieke details en een schattig winkeltje met streekproducten. Je kon zien dat waar wij nu zaten, vroeger de koeien stonden.

Rond het middaguur werden we in Almelo bij Bolletje verwelkomd met een uitgebreide lunch, met natuurlijk alle bekende en minder bekende Bolletje-producten. In groepen werden we naar de zolder geleid waar het Bolletje-museum is ondergebracht. We kregen daar een rondleiding, waarbij de geschiedenis werd verteld van de bakkerij, die in 1867 in dat pand door de familie Ter Beek is gestart. Er werd uitleg gegeven over de oude bakmachines en aanverwante spullen die in het museum te zien zijn, die vroeger in de bakkerij gebruikt werden. En hij vertelde ons een aantal leuke wetenswaardigheden. Heb je je ooit afgevraagd waar de naam “bolletje” eigenlijk vandaan komt ?  Van het deegbolletje wat de beschuit moet worden dus! En wist je dat Marten Toonder, die je misschien kent als de tekenaar van Ollie B. Bommel, de alom bekende Bolletje-mascotte heeft ontworpen? En heb je ooit gezien dat het lijfje van het Bolletje-mannetje de vorm van een beschuitrol heeft ?

Hierna hadden we tijd om de Bolletjewinkel in hetzelfde pand te bezoeken, te shoppen, te wandelen in de mooie binnenstad van Almelo en om nog even te genieten van het (helaas schraal) zonnetje op een terras. Om 4 uur stond de bus klaar om ons naar Hoenderloo te brengen, waar een drie-gangendiner werd geserveerd en daarna bracht de chauffeur ons weer veilig terug naar Vierlingsbeek en Maashees en keerden we, zoals ze zeggen, “moe maar voldaan”, weer huiswaarts. Kijk hier voor de foto’s

Donderdag 25 mei: Wandelavond

In de avondzon werden we in 2 groepen door een stukje Vierlingsbeek geleid door Peter Verdijk en Lucy Kusters. Als “Groeters” verzorgen zij met historische feiten opgesierde wandelingen door Vierlingsbeek.
Na een rondje rond het Vrijthof en de Burggraaf was er gelegenheid om de kerktoren te beklimmen. Daarna was er koffie en thee, met een lekker stuk gebak, bij Vitaliteitscentrum Brabant.

Dinsdag 6 juni: Spellenavond

Op een mooie zonnige dinsdagavond, startten we met de spellenavond.  Er deden 34 dames verdeeld over 6 groepen mee. Elke groep kreeg 4 opdrachten die ze in anderhalf uur tijd moesten uitvoeren. Van vliegtuigjes vouwen, iemand van je groep natekenen, tot een bekend schilderij nabootsen Tot slot moeste er een zo hoog mogelijke toren gemaakt worden. Het was hilarisch en er werd volop gelachen. Van de opdrachten werden foto’s gemaakt, die na afloop bij Herberg Thijssen aan iedereen geshowd werden. Na enkele rondjes heerlijk  bittergarnituur sloten we deze gezellige avond af. Klik hier voor de winnaars.

Vrijdag 16 juni: Fietstocht

Om 10:00 uur vertrokken we met 15 personen vanaf het Vrijthof, via Overloon richting Venray. Rond 11:00 uur werden we verwelkomd bij koffiebar Knisper met een kop koffie of thee met wat lekkers. Rond 12:00 uur vertrokken we naar het lunchadres De Brasserie bij de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Dankzij het prachtige weer konden we de lunch buiten nuttigen. Na de lunch hadden we tijd om het documentatiecentrum en begraafplaats, waar 32.000 Duitsers liggen begraven, te bezoeken. Daarna weer op de fiets via Merselo naar Overloon, om nog een drankje te nuttigen bij Museumzicht. Tenslotte door de bossen en via Holthees weer naar huis. Het was een geslaagde dag met prachtig weer.

Donderdag 13 september: Najaarsontmoeting

Tijdens onze najaarsontmoeting in het Joffershof werd uitleg gegeven over ons programma voor de tweede helft van 2023. Daarna kon iedereen genieten van een optreden van troubadour Math Craenmehr, die muziek in dialect bracht, waarbij iedereen mee kon zingen.

Dinsdag 3 oktober: Bezoek Peelmuseum 

Op dinsdagmiddag 3 oktober hebben we met 15 dames het Peelmuseum in America bezocht. We werden ontvangen door een gids die ons eerst film over turfsteken liet zien. Daarna kregen we een rondleiding met uitleg over het harde leven van de turfstekers. Na het nuttigen van  kopje thee of koffie. hebben we het bijenpaviljoen bezocht dat op 16 april 2023 is geopend. Daar konden we zien hoe de bijen in de kasten honing maakten. We hebben ook de plaggenhut gezien waar Rowwen Heze heeft gewoond, de markante persoon waar de beroemde Limburgse band naar is vernoemd.  Het was een interessante en gezellige middag.  Kijk hier voor de foto’s.

Vrijdag 27 oktober: Viering 85-jarig jubileum

Op vrijdag 27 oktober jl. mochten wij, met 69 dames van onze vereniging, ons 85-jarig bestaan vieren. We werden door onze voorzitster verwelkomd bij de Poort van Loon. Zij schetste een beeld van het ontstaan van onze vereniging, van Boerinnenbond naar KVO en naar VOVG en alle veranderingen die er in die jaren hebben plaatsgevonden. Ons “lid met de meeste levenservaring”, werd symbolisch gefeliciteerd en kreeg een klein attentie. Daarna kon iedereen genieten van een goed uitziend en heerlijk smakend koud en warm buffet. Na het eten werd er een nieuwe verenigingsfoto gemaakt met de aanwezige leden en daarna kwam “Gewoon Jan” ons entertainen met gezellige muziek, waarbij de beentjes van de vloer gingen. Het begon met  “sjoenkelen”, tot dansen en uiteindelijk zelfs een heuse polonaise. Voor we naar huis gingen, werd iedereen verrast met een kleine attentie, in de vorm van een feestelijk verpakt zeepje. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde en gezellige avond en we bedanken degenen die dit hebben georganiseerd en de leden voor hun trouw aan onze vereniging, want zonderleden hadden we dit jubileum niet kunnen vieren.

Woensdag 15 november: Lezing Transgender

Op woensdag 15 november jl. mochten wij Nathalie van Vugt welkom heten die een lezing gaf over haar transitie, “ de weg van man naar vrouw”. Het was een bijzonder verhaal waarin zij niet alleen vertelde over hoe het hele proces van een transitie verloopt, maar ook over de persoonlijke kant. De moeilijke momenten om het te moeten vertellen aan haar partner en de mooie momenten, zoals de acceptatie door haar partner, met wie ze intussen al 36 jaar samen is, en haar kinderen. Maar ook de droevige dingen die haar besluit met zich meebracht; het onvermogen van haar familie om ermee om te gaan en het verlies aan contact daardoor en ook het verlies van haar baan omdat ook haar werkgever problemen zag. Problemen die er achteraf niet hoefden te zijn, want ze heeft nu een baan als buschauffeur, waarin ze vaak leuke reacties krijgt. Nathalie heeft meegedaan aan het tv-programma “Meiden die rijden” en wordt daardoor soms nog door herkend door de reizigers in de bus.
Nathalie en haar partner vertelden open over wat er op hun pad kwam en gaven met plezier antwoord op de vragen die er gesteld werden. Voor velen zal deze avond daarom een eye-opener zijn geweest en meehelpen aan een beter begrip en acceptatie van transgenders. Namens Nathalie en haar partner Suzanne bedanken we daarom iedereen voor de belangstelling. 

Donderdag 7 december: Eindejaarsviering   

Bij binnenkomst werd aan ieder een tafelnummer toegewezen. Op tafel stonden de kopjes voor de  koffie en thee en kleine petitfourtjes al klaar. We begonnen met een quizronde, waarna lekkere koude hapjes werden geserveerd.

Helga Cornelissen kwam ons verrassen met een buut als “Lily de grote”. Hierom werd flink gelachen. Daarna werden warme hapjes geserveerd en stond er weer een quizronde op het programma. Een erg leuke quizronde waarbij iedereen flink zijn hersens moest laten kraken, (complimenten voor de quizmasters). Tijdens het tellen van de punten werden we nog een keer verwend met een warm hapje. Dit jaar waren de verliezers de winnaars: zij gingen met een prijsje naar huis.